Založ si blog

Neobyčajne obyčajné Vianoce

Zvláštny rok napätia, neistôt a nepredvídaných zmien sa blíži k svojmu koncu. Áno, odrazu nachádzame čas prehodnocovať a zamýšľať sa. Nič nemusíme robiť rýchlo, okolnosti nás prinútili spomaliť. Situácia, v ktorej sme sa nechtiac ocitli, nás nabáda viac ako inokedy byť obozretnými, ohľaduplnými a obrniť sa vysokou dávkou tolerancie a empatie voči iným. Mnohí z nás v tejto dobe stratili sociálne aj ekonomické istoty, niektorí aj svojich najbližších. Vytratil sa kultúrny a spoločenský život. Verím, že napriek mnohému negatívnemu okolo nás si chceme zachovať čaro najkrajších sviatkov v roku.
Veď práve Vianoce majú v sebe magickú silu, ktorá nás odrazu núti nemyslieť len na svoje starosti a radosti, ale núti nás zamýšľať sa nad boliestkami iných, slabších a chorých. Na odložené deti, na ľudí bez domova, alebo na tých, ktorí sa ani počas týchto dní nemôžu zastaviť, pretože im to nedovolí ich poslanie, či profesia. Želajme si veľa zdravia, pretože práve v týchto časoch si jeho potrebu najviac uvedomujeme. Majme však prosím v sebe kúsok povestnej pokory na prijatie toho, čo nás v budúcom roku čaká.
K tomu si želajme šťastie, lásku v jej akejkoľvek podobe a veľa, veľa trpezlivosti pri riešení osobných, či pracovných problémov. Skúsme sa v duchu navzájom vrúcne objať, pretože len v ľudskom dotyku je tajomstvo a bohatstvo života. Hoci aj nepadnú všetky hviezdy k našim nohám a vianočný stromček nezažiari blikajúcimi svetielkami, nech je v našich srdciach Mier, Viera, Láska a Nádej.
Otváram tento príbytok pre všetkých. V ňom nie je nikto bohatý, ani chudobný. V ňom sme si všetci rovní. Vyčarme si spoločne virtuálne Vianoce, aby nikto nepocítil, že je sám.
Vytvorme pod týmto príspevkom atmosféru nevšedných dní pokoja a sviatočnej pohody.
Rozošlime v jeho zdieľaní svoje objatie rodine, priateľom a všetkým ľuďom dobrej vôle.
Nechajme otvorené dvere tým, ktorí si budú chcieť prisadnúť.
Vítam vás pri spoločnom štedrovečernom stole.

Zdenka Wenzlová Švábeková

Autorka článku je spisovateľka, poetka a filantropka.

Čiernočierna tma

26.10.2020

„Temnota nemôže vyhnať tmu: dokáže to iba svetlo. Nenávisť nemôže vytlačiť nenávisť: to môže urobiť iba láska.“ Martin Luther King Jr. Premýšľal som, o čom by mohla byť dnešná úvaha. Politika ani súčasná situácia okolo korona šialenstva nie sú témy, ktoré by ma prinútili sadnúť si a zosmoliť niekoľko slov do súvislej zmysluplnej vety. Áno, týka sa ma [...]

Nehľadaj pravdu – pohľad zvnútra (recenzia knihy)

25.10.2020

Keď ma pred niekedy v decembri minulého roku oslovila Zdenka Wenzlová Švábeková, či by som sa nepodujal spolupodieľať sa na jej novej knihe NEHĽADAJ PRAVDU ako redaktor a korektor, vyrazila mi tým dych. Nie preto, žeby som sa na túto ťažkú a zodpovednú úlohu necítil, milujem výzvy a toto bola výzvy z kategórie vysnívaných, ale preto, že poznám Zdenkin štýl písania, [...]

Šťastie

11.10.2020

Dnes som mal na sociálnej sieti kratučkú dišputu so spisovateľkou a poetkou Zdenkou Wenzlovou Švábekovou na tému Šťastie. Teda, aby som bol úprimný, vyprovokovala ma k nej svojimi veršami, teda najmä začiatkom. Šťastie si zdriemlo, snáď aj zaspalo úplne. Následne po tom, čo som sa jej opýtal, či s aj z nej stáva Hľadač(ka) šťastia, keďže spolu píšeme román [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

juliendan

V knihách je zachytená múdrosť tohto sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 36112x
Priemerná čítanosť článkov: 1806x

Autor blogu

Kategórie